Persoonlijk

Mijn leven met twee (Siberische) katten

Katten… een eigenwijzer volkje bestaat er volgens mij niet. Als je ze roept kunnen ze ijskoud de andere kant op lopen en ze komen vaak alleen bij je als zij daar zin in hebben. Toch vind ik katten een van de leukste, liefste en grappigste dieren die er bestaan. Maar waarom heb ik nu juist voor de Siberische kat gekozen? En wat kost het om een kat te onderhouden? Dit en meer lees je in deze blogpost!  

Waarom een Siberische kat?

Toen mijn vriend en ik vier en half jaar geleden samen gingen wonen wilde ik graag een huisdier. Van huis uit ben ik altijd honden gewend geweest. Mijn ouders hebben een hond, mijn opa en oma hebben een hond en ga zo maar door. Mijn eerste ingeving was dan ook: ik wil een hond! Op het moment dat wij samen gingen wonen was ik werkzaam als verpleegkundige en ook mijn vriend had een fulltimebaan. De keuze voor een hond valt dan al af. Een hond kan je niet de hele dag alleen laten en dit zou ik ook niet willen. Dit vind ik zielig! Als je een druk leven hebt waar je veel van huis bent door bijvoorbeeld werk, is een hond niet zo geschikt. 

Het volgende dier wat in mijn gedachten naar boven kwam was een kat. Maar ook dit leek in eerste instantie niet zo geschikt. Ik heb astma en ben best gevoelig voor benauwdheid rondom katten. Het gaat dan vooral om de huidschilfers van de kat waar ik op reageer. 

De Siberische kat en zijn hypoallergene vacht

Toen ik op internet ging zoeken naar katten met een hypoallergene vacht kwam ik terecht bij de Siberische kat. Ik kwam op dit idee omdat er ook honden bestaan die hypoallergeen zijn, de labradoodle bijvoorbeeld. Maar wat betekend dit nu precies.. een hypoallergene vacht? 

Hypo betekent minder, dus in mindere mate reageren op, in dit geval het Feld-1 proteïne die aangemaakt wordt in onder andere het speeksel van de kat. Katten zijn van nature echte poetsers. Als zij hun vacht verzorgen door te likken, vermengt het speeksel zich met dode huidschilfers. Deze kleine deeltjes belanden al snel op je tapijt, gordijnen, bank enz. Wat dus kan zorgen voor een allergische reactie. De Siberische kat heeft minder van dit Feld-1 proteïne dan andere rassen, waardoor je minder snel een allergische reactie krijgt door een kat van dit ras. Dit betekend trouwens niet dat ze volledig hypoallergeen zijn. Ze dragen dan wel minder van het Feld-1 proteïne bij zich, maar bij mensen met een ernstige allergie kan dit nog altijd een reactie geven!   

Gelukkig reageer ik niet op de Siberische kat en konden wij er eentje kopen! Mocht jij er ook over nadenken om een Siberische kat te kopen, neem dan eerst contact op met een cattery of ga langs bij mensen die jij kent met dit ras. Je zou kunnen vragen of je daar dan een aantal uur op visite mag komen, zo weet je zeker dat je niet (of wel) reageert op het ras. Het zou natuurlijk zonde zijn als je een kitten hebt gekocht en je deze na een tijdje weer weg moet doen omdat je uiteindelijk toch een allergische reactie krijgt! 

Onze eerste kat (2015)

Daar was hij dan! Elvis, onze eerste kat. Zoals de naam al doet vermoeden is het een katertje. Wat waren wij blij met onze nieuwe huisgenoot. Voordat wij Elvis kregen zijn wij een aantal keer bij de cattery langs geweest waar wij hem hebben gekocht. Zo kon ik kijken of ik een reactie zou krijgen en tegelijkertijd konden we alvast lekker met hem knuffelen! In het begin was hij zo klein dat je hem in de palm van je hand kon leggen. Zo lief! Inmiddels is het een tijger van ruim 5 kilo. 

Onze tweede kat (2016)

Na ongeveer een jaar hebben wij besloten om er een tweede kat bij te nemen. Wij merkten aan Elvis dat hij behoefte had aan een speelkameraadje. De cattery waar wij Elvis vandaan hebben, hadden toevallig net weer een poes die zwanger was. Uiteindelijk is het een nestje geworden met 3 katertjes en 1 poes. Wij hebben gekozen voor de poes en hebben haar Elsa genoemd. Nu hebben we Elvis the King (Elvis Presley) en Elsa the Queen (van Frozen)! Elsa haar moeder is de oma van Elvis, dus ze zijn ook nog familie. Wij noemen ze dan ook vaak ‘broer en zus’. Beide katten zijn trouwens gecastreerd/gesteriliseerd (dus geen kleine prinsjes of prinsesjes voor ons!)

Een kat combineren met werk/school

Omdat de Siberische kat een raskat is, komen onze katten niet alleen buiten. Ten eerste is de kans groot dat zij dan meegenomen worden door andere mensen (omdat het dure katten zijn) en ten tweede staat dit vermeld in het contract dat wij bij onze katten hebben gekregen. Ze gaan wel elke dag lekker naar buiten in de afgezette tuin. Als wij niet thuis zijn zitten ze dus binnen. Ook als wij wel thuis zijn zitten ze het grootste gedeelte van de dag binnen. Ze hebben het buiten vaak al snel weer gezien (vooral als het koud is). In de zomer, als wij ook buiten zitten, vinden ze het wel gezellig om de hele dag lekker met ons in de tuin te zijn.  

De eerste periode waarin wij Elvis kregen werkte ik nog als verpleegkundige. Het voordeel hiervan is dat je ook regelmatig door de week vrij bent. Als verpleegkundige werk je natuurlijk ook in het weekend, vandaar. Daarnaast werk je onregelmatig, waardoor ik vaak de hele ochtend en het begin van de middag thuis was. Mijn vriend werkt gewoon overdag, dus ’s avonds en in de weekenden was er sowieso altijd iemand thuis. Elvis is dus wel regelmatig een paar uurtjes alleen geweest, maar nooit lang gelukkig! Toch merkten wij dat hij zich af en toe wat begon te vervelen. Vandaar dat wij hebben gekozen voor een tweede kat. Dit is echt een hele goede keuze geweest! Het zijn de dikste maatjes geworden en ze zijn onafscheidelijk. Nu ik weer op school zit zijn de katten normaal gesproken wel wat vaker alleen overdag. Hierdoor zijn wij alleen maar blij met onze keuze voor een tweede kat. Zo zijn ze nooit echt alleen! Door het coronavirus ben ik nu alle dagen thuis, dit vinden ze heerlijk.

Op vakantie of een weekendje weg. Wat nu?

Als je ervoor kiest om katten te nemen komt er natuurlijk ook een stukje verantwoordelijkheid bij kijken. Je kan niet zomaar een weekendje weg of een vakantie boeken, want er moet voor de katten gezorgd worden. Voor je een kat neemt is het verstandig om hier alvast over na te denken. Als wij een weekendje weg willen of op vakantie gaan, past mijn moeder op onze katten. Mijn ouders wonen dichtbij, dus dit is erg fijn. Mijn moeder gaat twee keer per dag naar de katten toe. Vaak blijft ze een poosje bij ze zitten met een kopje koffie of thee, daarna gaat ze weer naar huis. Super om zo’n goede oppas te hebben! Want ook al zijn katten een eigen gereikt volkje, ze zijn ook dol op aandacht! Die van ons wel tenminste, het zijn echte schoot katten.

De zoektocht naar het juiste voer

Wat voer betreft hebben wij best wel problemen gehad met onze katten. Elvis heeft een hele gevoelige maag, waardoor hij vaak diarree had en moest braken. Hij krijgt hier nu speciale brokken voor van Royal Canin (Sensible). Elsa is onlangs flink ziek geweest. Zij had hoge koorts met een blaasontsteking, nierstenen en een nierbekkenontsteking. Poezen die nierstenen hebben gehad hebben vaak een grote kans om dit weer te krijgen. Gelukkig kunnen speciale brokjes deze kans verkleinen. Dus ook Elsa heeft speciale voeding van Royal Canin (Urinary s/o). De prijs van speciaal (aangepast) voer ligt een stuk hoger dan bijvoorbeeld een zak brokjes uit de supermarkt. Voor je een kat aanschaft is het ook goed om met deze kosten rekening te houden. 

Kosten

Met de speciale brokjes (€29 voor 4kg) voor Elvis en Elsa (€31 voor 3,5kg) en alle overige dingen zoals: filters voor de kattenfontein, houtkorrels voor in de kattenbak en af en toe een nieuw speeltje (ongeveer €25) zijn wij toch al gauw zo’n €85 euro per maand kwijt aan onze katten. Daarnaast heb je natuurlijk ook een kattenbak en krabpaal nodig (sowieso voor binnen katten) en dan heb ik bezoekjes aan de dierenarts nog niet eens meegerekend. 

De jaarlijkse controle met inenting is bijvoorbeeld €91 voor Elvis en Elsa samen. Maar katten kunnen natuurlijk ook ziek worden. De ziekte van Elsa van afgelopen jaar heeft ons bijvoorbeeld dik €500 gekost. We moesten meerdere keren met haar naar de dierenarts omdat zij echt goed ziek is geweest. Katten zijn ontzettend leuk, maar houd er rekening mee dat zulke dingen ook voor kunnen komen! 

Maar ondanks alle kosten en zorgen die wij hebben gehad de laatste tijd ben ik ontzettend blij met Elvis en Elsa! Het zijn mijn dikste maatjes en ik zou ze voor geen goud willen missen! 

Hebben jullie ook huisdieren? 

Follow my blog with Bloglovin

3 Comments

 • Claudia

  Hi Naomi,

  Wat een super leuke blog! En je hebt echt mooie katten <3
  Waar spelen jouw kattenkinders het liefste mee? Mijn katten zijn helemaal gek op alles wat rammelt of kraakt haha, gekke beestjes 🙂

  Liefs,

  • Naomi

   Hé Claudia,

   Bedankt voor je lieve reactie!
   Elvis speelt het liefst met muisjes en Elsa met van die kleine schuimballetjes.
   Maar iets wat kraakt of rammelt vinden ze inderdaad ook wel interessant! xxx

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *